Obsah článku
Překrásné pobřeží u Jaderského moře láká ročně statisíce turistů. Od severní hranice se Slovinskem až na jih po hranici s Černou horou najdete bezpočet letovisek, a to nejen na pobřeží, ale i na přilehlých ostrovech. Chorvatsko je přitažlivé i pro zájemce o poznání historie a přírody, oplývá četnými starobylými městečky a rybářskými osadami, za návštěvu stojí i národní parky a pohoří.
Chorvatsko je snadno přístupné díky nové dálnici spojující sever u slovinské nebo maďarské hranice až k oblíbené Makarské riviéře. Do Chorvatska můžete využít i leteckou dopravu.
Podnebí a poloha
Celé pobřeží Jaderského moře má příjemné středomořské klima s průměrnou letní teplotou od 21 do 39 st. C. Pláže jsou většinou oblázkové, jen výjimečně písčité (Crikvenica na Istrii, ostrov Pag, Omiš). Horské oblasti jsou chladnější, chrání však pobřežní krajinu před větry z vnitrozemí. Nejpůsobivější je pohoří Biokovo, které se tyčí nad Makarskou riviérou. K Chorvatsku patří přes tisíc ostrovů a několik poloostrovů. Za zmínku stojí přírodní rezervace Plitvická jezera ve vnitrozemí.
Kulturní dědictví
Chorvatsko má impozantní historii. Ve většině měst najdete historické jádro s typickou architekturou, avšak existují rozdíly mezi městy na pobřeží a ve vnitrozemí. Poznat obě typické oblasti je hodno doporučení. Hlavní město Chorvatska Záhřeb však patří k moderním velkoměstům. Neblaze známý je válkou poničený Vukovar. Do Chorvatska se pořádají buď čistě poznávací zájezdy nebo kombinované poznávací s krátkým pobytem u moře.
Výlety
Snad v každém ubytovacím zařízení najdete nabídku na různé výlety. Lákavé jsou lodní výlety, možnost zapůjčení jachty, autokarové výlety do historických míst i v sousedním státu Bosna a Hercegovina (Mostar, poutní místo Medžugorje), návštěva národních parků, vodopádů. Rozvíjí se možnost zapůjčení kol.
Jídlo
Chorvatská kuchyně je poměrně rozmanitá, nedá se říci, jaké jídlo je typicky chorvatské. Pro přípravu jídel se používá všechno známé středomořské koření, drůbež, samozřejmě ryby, ale také houby, vše na vyhlášeném kvalitním olivovém oleji. Stravu obohacují různé sýry, těstoviny, nesmí chybět zelenina a dezerty.
Nápoj
Vzhledem k tomu, že po celém území Chorvatska jsou rozptýlené vinice a vinné sklepy, je možné ochutnat různé druhy vína na cílených výletech. Každá restaurace a obchody nabízejí kvalitní chorvatské víno. Známá je také Rakija – druh brandy pálené z různých druhů ovoce s přísadou aromatických bylin. V Chorvatsku se vyrábí i několik druhů piva. Z nealkoholických nápojů se můžete osvěžit ovocnými šťávami, minerálními vodami. Vzácně se nabízí šťáva z bezinkových květů.