Seasoning Paprika Kaffir Powder  - stux / Pixabay
Bydlení a domácnost Obchod a prodej

Keramické nože a jejich využití v domácnosti

Nejeden z nás našel pod stromečkem hit poslední doby – větší či menší keramický nůž. A stejně tak nejeden z nás se na podivný světlý a lehounký nůž z keramiky díval podezíravě. K čemu to je? A nezlomí se to? Zůstane opravdu tak ostrý? Pojďme se na keramické nože podívat podrobněji.

Keramické nože vydrží ostré

Pokud jste keramický nůž dostali, určitě vám dárce nezapomněl zdůraznit, že se nemusí brousit. Je to skutečně tak – při denním používání vám keramický nůž vydrží perfektně ostrý řadu let. Pochopitelně i ten se nakonec otupí, ale kvalitní keramické nože můžete nechat znovu nabrousit a z jejich používání se můžete radovat řadu dalších let.

Keramickým nožům (ostatně jako kterýmkoliv jiným kuchařským nožům) nesvědčí myčka. Myjte je raději ručně a hezky šetrně. Odmění se vám ostřím po mnoho roků používání.

Keramické nože jsou křehké. Mýtus, nebo pravda?

Pravdou je, že keramické nože jsou velmi tvrdé. Při běžném používání je rozhodně nijak nepoškodíte. Problémem ale i přes pevnost zůstává jejich křehkost. Pokud se budete snažit špičkou keramického nože otevřít třeba konzervu, nebo dokonce odseknout kost, pravděpodobně jej zlomíte. Stačí tedy dodržovat základní pravidla a zlomení keramického nože vám nehrozí.

Přečtěte si:  Kvalitní chladničky od ETD – do malé i velké kuchyně!

Je používání keramických nožů zdravější?

Dalším častým argumentem hovořícím pro keramické nože je jejich vliv na kvalitu krájených potravin. Keramické nože údajně nelikvidují vitaminy a další příznivé látky v potravinách, a také nijak nenarušují krájené potraviny pachy.

Jednoduchý test vlivu keramických nožů na potraviny si můžete udělat sami. Rozkrojte jablko kovovým nožem a pak také keramickým. Nožem ukrojené jablko začne prakticky ihned hnědnout, zatímco to ukrojené keramickým nožem až mnohem později.

Používat, nebo nepoužívat keramický nůž?

Většina zmíněných skutečností hovoří pro nože z keramiky. Jsou lehké, prakticky neustále ostré a šetrné ke zpracovávaným potravinám. Pokud si dáte pozor na jejich křehkost, budou vám spolehlivě sloužit řadu let.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *