Nut Chestnut Organic Snack Healthy  - ds_30 / Pixabay
Bydlení a domácnost Jídlo a nápoje

Kde nakoupit kvalitní misky do kuchyně

Misky zná ve stolování snad každá kultura na Zemi. Zatímco v Čechách si často vystačíme jen s miskou na kompot nebo na kosti, asijská kuchyně potřebuje misek celou sadu – na rybí omáčku, na čerstvý salát, na bambusové výhonky, na zálivky a spoustu dalších. Při běžném stolování, večerním pohoštění nebo letním grilování se zkrátka bez misek neobejdeme. Jak ale ideální misky vybrat? A existují takové vůbec?

Jaké misky vybrat?

V prvé řadě si při výběru misek musíme říct, na co je budeme potřebovat. Pokud plánujeme většinu času misky používat při mlsání oříšků u televize, volíme stabilní a široké misky pro snadné „bagrování“. Pokud máme naopak rádi saláty, potřebujeme spíše větší, lehčí a širší mísu, ve které salát dobře promícháme, a ze které si nabere více jedlíků najednou.

Je tedy jasné, že s jednou či dvěma miskami si zdaleka nevystačíme. Výrobci na to samozřejmě myslí, a proto na trh dodávají misky nejčastěji v sadách. Najednou tak koupíte celou baterii misek různých velikostí, které můžete používat pro libovolné účely. Tvar misek je nám tedy jasný, jak je to ale s materiálem?

Skleněné misky

Misky ze skla se snad od přírody vyskytují v každé domácnosti. Tradičně je používáme na kompoty, na zmrzlinu, různé dobroty nebo třeba na maso do polívky. Větší pak využijeme na saláty, zálivky nebo třeba na zadělávání těsta. Nevýhodou je přirozeně jejich křehkost – po pádu na zem s jejich přežitím nepočítejte. Lehce se také udržují, většina může do myčky a dobře se v nich uchovávají potraviny i v lednici.

Přečtěte si:  Jak získat zpět lesk vaší střechy

Plastové misky

Misky z plastu přinejmenším srovnaly se skleněnými krok. Jsou mnohem levnějšíuniverzálnější a prakticky nerozbitné. Na druhou stranu, nepůsobí tak esteticky a třeba zmrzlina v nich nevypadá nejlépe. Výhodou jsou ale nepřeberné možnosti tvarů a barev, takže je sladíte naprosto s čímkoliv.

Keramické a kameninové misky

Misky z keramiky nebo kameniny vypadají na první pohled moc hezky. Pro svou mohutnost jsou výborné na oříšky a další drobné pochutiny, které nabíráme přímo rukou. Kameninové mísy jsou pak skvělé i na servírování teplých pokrmů, protože déle udrží teplo. Například šťouchané brambory s pažitkou vypadají ve velké kameninové míse prostě fantasticky.

Miska, ořechy, semínka
Kde nakoupit kvalitní misky do kuchyně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *